Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum semua :)
Yeap today hari yang indah kan.12 Rabiuawal iaitu tarikh kelahiran rasulullah SAW dilairkan :)
So,kite nak sare dengan apa yang kite tahu.Google lah skg semua boleh tao :)

Sumber : Sini 

Dalam menentukan tarikh kelahiran Rasulullah saw, ahli-ahli sejarah Islam berbeza pendapat. Pendapat pertama dan masyhur ialah Rasulullah saw lahir pada malam Isnin 12 Rabiulawal dalam Tahun Gajah sebelum subuh. Ini adalah pendapat Ibnu Ishaq yang dipetik oleh Ibnu Hisham dalam kitabnya yang terkenal, Sirah Ibnu Hisham. Dan pendapat yang kedua ialah pendapat yang mengatakan bahawa Rasulullah saw memang lahir pada malam Isnin, sebelum subuh Rabiulawal tahun Gajah tapi tarikh sebenarnya ialah pada 9 haribulan.

Diantara tokoh ulamak-ulamak yang sependapat mengatakan Rasulullah saw lahir pada 9 Rabiulawal ialah Yunus bin Yazid, Ibnu Hazam, Muhammad bin Musa Al-Khawarizmi dan Ibnu Taimiyyah. Dan diantara tokoh-tokoh falak moden yang membuat kajian semula tentang perbezaan pendapat ini ialah Mahmud Pasya seorang ahli falak Mesir dan Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, Persatuan Falak Syarie Malaysia. Mereka menyatakan bahawa Rasulullah saw lahir pada 9 Rabiulawal. Ini adalah berdasarkan kepada Taqwim Qamariah tulen tanpa Nasi' dan dikebelakangkan 53 tahun dari tahun pertama Hijrah.

Didapati bulan kelahiran Rasulullah saw iaitu bulan Rabiulawal jatuh pada bulan April 571 M. Berdasarkan hitungan, Ijtimak berlaku pada 10 April 571M pada 8;21 UT. Menurut kaedah kebolehnampakan hilal, 1 Rabiulawal jatuh pada hari Ahad, 12 April 571M dan hari Isnin yang bertepatan adalah 9 Rabiulawal manakala 12 Rabiulawal jatuh pada hari Rabu.

Dalil seterusnya yang mengatakan bahawa Rasulullah lahir pada 9 Rabiulawal ialah pada Isnin 9 Rabiulawal (20 April), fasa bulan adalah 64.4% dan bulan ghurub pada pukul 2:26 pagi. Apabila bulan ghurub awal maka langit ketika itu kelihatan cerah dengan bintang-bintang yang dapat dilihat lebih banyak kerana tiada gangguan cahaya bulan. Ini bertepatan dengan kisah kelahiran sewaktu dilahirkan Rasulullah saw bahawa sebelum subuh, langit adalah kelihatan sangat cerah dengan cahaya bintang-bintang yang bertaburan. Walau bagaimanapun, itu adalah pendapat individu tertentu dengan pengkajian mereka.
Moga ada pihak lain yang dapat membuat kajian lebih lanjut dalam menetapkan tarikh kelahiran Rasulullah saw. Kajian-kajian lanjut itu sebenarnya akan lebih memajukan lagi perkembangan ilmu Sejarah dan Falak. Malah tarikh-tarikh peristiwa penting Islam yang lain juga wajar dibuat hitungan semula. Kita umat Islam di alaf baru sekarang telah banyak melahirkan ahli-ahli Sejarah Moden, Falak / Astronomi dan ahli-ahli Sains yang lain yang pastinya akan mengembang dan menyumbang kepada penguasaan ilmu pengetahuan kepada pembangunan ummah, InsyaAllah.

Objektif diadakan sambutan Maulidur Rasul ialah untuk mengembalikan ingatan kita umat akhir zaman terhadap junjungan besar kita Muhammad Rasulullah saw. Dengan mengingatinya akan menambahkan lagi perasaan cinta kasih kepadanya serta mengenang, menghargai serta mengambil iktibar kisah suka duka perjuangannya. Walaupun sambutan Maulidur Rasul ini adalah satu adat sahaja tapi ia adalah adat yang bersifat ibadah dan wajar diteruskan, InsyaAllah.

Tiba tiba teringat dulu dulu masa kecik kecik selalu ada sambutan maulidur rasul dekat sekolah .Macam macam warna lah pagi pagi tu .Sebab ada pertandingan antara kelas.Yang takleh tahan yang pakai kain batik pon ada .Kreatif kan ? :) hihi Rindu betol zaman zaman kegemilangan masa tu :P 
Jom jommm kita selawat banyakbanyak ! Kadang kadang kita sibuk hafal lagu itu ini tapi selawat kita lupaaaa :( sedih kann .Sedangkan selawat tu yang akan membantu kita di akhirat nanti :') 
So ,tgh korangg update blog kee ,bw kee ,fb-ing ke sambil tu lazimikan lah mulut dengan berselawat


Sambil update dengar lagu Maher Zain :) heeee

Okayy koranggg info ni bergunaaa tak? ^^

Byeeee
Take care 

Salam Maulidur Rasul :)

xo,pink

3 comments:

Mra Mastura said...

yep. info bagus ! XD

selalu berselawat.bukak selawat pn leh selawat skali :)

mmg rindu skola kdg2..berarak.. huhuk

mira pakai bj pepel tu kan kan!

pink said...

Kak Mra : heeee rinduu kann huk2

hehehe yeapp kot baju purple tuhh :P hehehe

MaErA kZz said...

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...